Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Het songfestival in de EU

Het Eurovisie Songfestival is weer voorbij. Finland heeft gewonnen met een bizarre act, maar eigenlijk vond ik dat wel geruststellend. De laatste jaren winnen Oost-Europese landen snel terrein door elkaar veel punten toe te kennen. Daar stonden we dan met onze alliantie met België. Nederland kende aan België de afgelopen jaren gemiddeld twee keer zoveel extra punten toe dan België aan Nederland.

Nu ben ik groot voorstander van blokvorming, zeker als dit de geijkte machthebbers een hak zet. Maar zo langzamerhand ontspint zich een angstwekkend patroon. De nieuwe lidstaten doen nauwelijks mee aan het politieke discours, lijken hun standpunten te baseren op de hoogste bieder en bezitten intussen de helft van de Europese stemmen. In de toekomst slaat die stemverhouding verder door in het voordeel van Oost-Europa. De kleine – excuses, de grote onder de kleine – EU-landen hebben straks weinig meer in de melk te brokkelen. Het te verwachten effect is al jaren zichtbaar tijdens het Songfestival. Wanneer deed de laatste Nederlandse deelnemer mee? Belangrijker nog, wanneer belandde een Nederlandse deelnemer in het linker rijtje – dus in de bovenste helft?

Zet daar de opkomst van China tegenover en u begrijpt hoe de toekomst van Nederland eruit ziet. Gelukkig stellen verschillende handelsmissies in een half jaar tijd onze toekomst veilig. China ziet ons aankomen, de stadsdeelraden Amsterdam en Rotterdam van de gemeente Randstad uit Nederland. Ik ben er niet gerust op. Als we niet kiezen voor een hoogwaardige, competitieve, biobased, duurzame, innovatieve en glokale kenniseconomie zie ik het somber in voor Nederland in 2030. Misschien moeten we de strategie aanpassen. Laten de Oost-Europese landen namens de EU het gevecht met Oost-Azië aangaan, wij worden regiospeler. U kent het gezegde: als er twee vechten om het been, …
Dat biedt overigens ook goede perspectieven voor Jelleke Veenendaal.

Marije Hulsinga
Manager Civic Consultation