Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Nieuws

Smart Food Alliance viert vijfjarig bestaan met Minister Staghouwer

- Fotocredit: Twan Wiermans De Smart Food Alliance, een initiatief van Schuttelaar & Partners, vierde donderdag 12 mei jl. haar vijfjarig bestaan bij het varkensbedrijf Livar in Limburg. Minister Staghouwer was aanwezig om te toosten op de successen van de Smart Food Alliance-bedrijven.  De Smart Food Alliance heeft zi...

April 2022

Albert Heijn lanceert concept AH verpakkingsvrij

- Begin april kondigde Albert Heijn de lancering van een nieuwe concept aan: AH Verpakkingsvrij. Schuttelaar & Partners fietste naar AH XL in Rotterdam om te zien en te ervaren hoe dit werkt. Dit is de eerste AH-winkel met dit concept. Eerste indruk Het is even zoeken naar de juiste gang, het concept staat niet groot a...

Leren van een crisis

- ''Ook in deze column ontkom ik er niet aan om over de crisis in Oekraïne te schrijven. Crisissen zijn niet leuk, daarom heten ze ook crisissen. Maar zoals aan alle negatieve dingen, zitten aan crisissen ook positieve kanten. Die zijn vaak van een hele andere orde dan de ellende van de crisis, maar toch. Ook de oorlog...

Kansen voor duurzamer gemeentelijk vastgoed

- In de energietransitie vervult de overheid een voorbeeldrol. Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten willen allemaal ‘launching customer’ zijn. Om te demonstreren dat verduurzamen kan én om nieuwe producten en diensten een zetje in de rug te geven.

Alles en niets

- Wil je deze column liever luisteren? Dat kan via Spotify of Apple Podcasts Na twee jaar de covid-dans ontsprongen te zijn, bleef mijn zelftest streepje eindelijk steken op de t. Ik kon na dertig keer testen met een c, niet geloven dat ik geen fout had gemaakt. De tweede test bevestigde de eerste. Dus Omikron, naar bui...

“Nutri-Score is het beoogd voedselkeuzelogo”; laat die lancering maar komen!

- Eind maart vond er een Commissiedebat plaats over gezonde voeding, preventie, verandering van leefstijl en aanverwante onderwerpen. Staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport de heer van Ooijen gaf antwoord op vragen vanuit de verschillende politieke partijen. Het doel is om Nederlanders gezonder te laten eten...

Gezond gewicht vraagt gezonde portiegroottes

- Vorige week verscheen deze column van managing partner Ad Nagelkerke in Food & Agri Business. Net zoals Jesse Markus en Léon Jansen, is Ad nu ook een van de vaste columnisten op dit platform. Food & Agri Business informeert alle partijen in de productie, ontwikkeling, verwerking en distributie van voedingsmiddelen met...

Menu voor duurzaam en gezond voedselbeleid

- Het onderwerp voedselbeleid groeit in lokaal beleid. Met name rondom voedselomgeving is er zowel lokaal, nationaal als op Europees vlak veel te doen. Gemeentes hebben een verantwoordelijkheid om te zorgen voor een gezonde leefomgeving, maar velen worstelen met de aanpak ervan. Uit een recent Kamerdebat blijkt dat alle...

Vroegtijdige opsporing en monitoring van invasieve uitheemse soorten

- In oktober 2021 werden we door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benaderd om onderzoek te doen naar IAS-monitoringsystemen en gegevensverzamelingsmechanismen die momenteel in grenslanden worden toegepast. IAS, ook beter bekend als invasieve uitheemse soorten, zijn planten, dieren, ziekteverwekkers en an...

‘Nieuwe’ zuivel

- Een liter melk koop je tegenwoordig al voor 0,89 euro. Dat is de helft van de prijs van een fles cola. Hoe is dat mogelijk? Deze vraag stond centraal in een aflevering van ‘De Prijsknaller’. De afgelopen decennia is de Nederlandse melkveehouderij steeds efficiënter geworden, mede gedreven door schaalvergroting, moderni...

De effecten van hoge grondstofprijzen op de verpakking van levensmiddelen

- De kranten staan er vol mee: door tekorten aan grondstoffen en de exploderende energieprijzen wordt alles duurder. Voor de energietransitie zien we al duidelijk effecten: het gesprek over duurzame energiebronnen als wind en zon, het Gronings gas en ook kernenergie krijgt een nieuwe wending. Wat betekenen deze ontwikkel...

Eiwittransitie: de default omdraaien

- In de Week zonder Vlees werden we dit jaar opgeroepen om ook geen zuivel te nuttigen. Dat was voor mij aanleiding voor een beroepsmatig rondje door de supermarkt. Ergens wist ik het natuurlijk wel, maar het viel toch op: het enorme aanbod aan vleesvervangers. Zagen we enkele jaren geleden slechts een paar vegaburgers l...

Wordt de (Noordzee)vis duur betaald?

- Kansen voor een sterk verdienmodel met Noordzeevis uit Scheveningen Nederland staat in vergelijking met Zuid-Europese landen niet bekend om haar grote visconsumptie. De meerderheid van onze lokale gevangen vis in de Noordzeevis gaat de grens over. Wordt de Noordzeevis dan (te) duur betaald? Onderzoek wijst uit dat de...

Wordt 'bring your own' de toekomst?

- Afgelopen week is een kamerbreed verschenen over nieuw beleid ter vermindering van het gebruik van plastic verpakkingen. Het gaat met name om wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen. Achterliggende gedachte is vermindering van plastic in natuur en milieu.

Lichtend voorbeeld

- ''Frankrijk vervult tot en met 31 juni het voorzitterschap van de Europese Unie. Zoals elk voorzitterschap kent deze enkele prioriteiten. De belangrikste hiervan bevinden zich op het vlak van de klimaattransitie. Frankrijk wil meer doen aan de klimaatdoelstellingen voor 2050 en de 55% reductie van broeikasgassen in 203...

Pak je plastics aan

- ''We gebruiken veel plastics in de voedselketen. Dat is niet goed voor het klimaat en net milleu, omdat voor de vorming aardolie nodig is. En omdat het bijna niet afbreekt en zo de wereld vervuilt. Denk maar aan de plasticsoep in de ocean. Er zijn honderden soorten plastics. Enkele bekende zijn PE (polyethyleen), PP (p...

Maart 2022

Maak voedselproductie efficiënt, gezond en duurzaam

- De voedselproductie staat wereldwijd voor grote uitdagingen. Aan de ene kant moet deze opschalen om de behoeften van de groeiende wereldbevolking te dekken. Anderzijds kan die groei niet plaatsvinden met het huidige gebruik van input aan middelen en energie. Het moet efficiënter, gezonder en duurzamer. Daarnaast speelt...

Eten zonder vlees of zuivel: ook de supermarkt maakt het makkelijker

- Bijna één procent van de Nederlanders eet alleen maar plantaardig voedsel (veganisten). Tussen de 2 en 4,5 % van de Nederlanders is vegetariër en eet dus geen vlees of vis en 45 procent zegt maar enkele keren per week vlees te eten (flexitariërs). En die percentages nemen ieder jaar toe. Daarom spant de retail zich in...

Kinderen van de oorlog

- Ik ben opgegroeid in de jaren ’50/’60. Dus ruim na de Tweede Wereldoorlog. Toch was die sfeer in ons gezin steeds latent aanwezig. Een blik op de boekenkast volstond. Tijdens verjaardagen en bezoekjes ging het vaak over beleefde avonturen gedurende de oorlog. De familie had zich dapper getoond en kon het kleurrijk nave...

Nu ook de Week zonder Zuivel

- Na vier jaar Week Zonder Vlees betrekt de week dit jaar voor het eerst ook zuivelproducten. Nederlanders worden uitgedaagd om van 7 t/m 13 maart zowel de vegetarische, als de plantaardige keuken te ontdekken. Maar welke rol speelt zuivel in de missie die oorspronkelijk door de Week Zonder Vlees werd nagejaagd? En waaro...