Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Nieuws

Verstikt stof

- Geïnspireerd door het heftige stikstof debat herlas ik wat oude columns. Natuurlijk moet er stevig ingegrepen worden. De overload aan stikstof is immers een milieuvraagstuk wat al 40 jaar speelt. In het water, in de lucht en in de bodem. Maar tientallen jaren halve maatregelen en verkeerde adviezen hebben tot grote pro...

Zomerblog serie deel 1 - Mobiliteit en Gezondheid

- Het is hartje zomer! Een tijd van verre vakanties, lange files, verzengende hitte, en open ramen. Wij stropen de mouwen op: komende tijd rijgen we in een zomerblogserie deze onderwerpen aan elkaar vanuit het gezichtspunt van onze experts op het gebied van Gezondheid en Energietransitie. Vandaag trappen we af met de e...

Voedselzekerheid: het juiste moment voor korte ketens

- Vorige week verscheen deze column van adviseur Jesse Markus in het tijdschrift Food & Agri Business. Food & Agri Business informeert alle partijen in de productie, ontwikkeling, verwerking en distributie van voedingsmiddelen met nieuws en opinie. Zowel in print als online. "Het thema voedselzekerheid is weer helemaal...

De wereld van klimaatneutraal

- Klimaatneutraal, CO2-neutraal, net-zero, netto-nul-emissie of klimaatpositief ziet u door de bomen het bos nog? De consument al lang niet meer. Maar tegelijk vindt de Nederlander het wél belangrijk dat bedrijven werken aan een kleinere CO2-voetprint, en zorgdragen voor het milieu.  Het zijn allemaal verschillende term...

Vive la France

- Fantastisch om vanuit de luie stoel de Tour te kijken. Daarbij krijgen we een mooi beeld van ‘la douce France’ met haar kastelen, rivieren, natuur en… akkers en weiden. Jawel, veel boeren zijn blij met de Tour die passeert en ze laten dat op hun manier blijken. Daar maakt de tv-ploeg in de heli dan weer een mooi shot v...

Klimaatneutraal produceren

- Voor veel bedrijven wordt klimaat neutraal voedsel produceren dé grote uitdaging voor de komende jaren. De maatschappelijke druk om de impact van voedselproductie op het klimaat te verkleinen wordt steeds groter. Daarnaast maken stijgende energieprijzen het voor de meeste bedrijven ook financieel noodzakelijk om klimaa...

S&P Summerschool

- Duurzaam, gezond en eerlijk voedsel staat meer in de spotlight dan ooit tevoren. We staan aan de vooravond van grote veranderingen. De wetgeving over plastic verpakkingen wordt aangescherpt. Nutri-Score staat op het punt van invoering, er liggen...

Meer kennis over verpakkingen?

- Nieuwe regels over wegwerpplastic. Statiegeld op blik, en wie weet op meer verpakkingen. Recyclebaar, composteerbaar, wat is het beste? Ziet u door de bomen het bos niet meer? Experts in circulaire economie en verpakkingen van S&P praten u in augustus in de Masterclass Verpakkingen helemaal bij.    De nieuwe Single Us...

Werk mee aan het menu van de toekomst

- Wij doen sinds kort mee aan een groot project, Cocre-EAT. Cocre-EAT is een projectvoorstel voor de Nederlandse Wetenschap Agenda, geleid vanuit Wageningen Universiteit. Bij dit project gaat het om co-creatie voor de transitie naar duurzame, gezonde en eerlijke voeding op een manier dat acceptabel is voor de maatschappi...

Juni 2022

De horeca verduurzaamt, wat zijn de trends?

- Steeds meer mensen eten buiten de deur, in restaurants en on-the-go. De opties die we in onze directe voedselomgeving hebben zijn daarom van toenemend belang als het gaat om de transitie naar een gezonder en duurzamer voedsel systeem. De horeca is daar een belangrijk onderdeel van, uitgaven in restaurants zijn de afgel...

Plezier in de zorg

- Toeval bestaat niet. Ik sprak onlangs mijn buurman Wiek, huisarts in ruste, over zijn ervaringen in de zorg. Onder het motto ‘iedereen een huisarts’ protesteren huisartsen deze week tegen de te hoge werkdruk. Velen sluiten vrijdagmiddag 1 juli hun praktijk om deel te nemen aan de landelijke manifestatie op het Malievel...

Bent u al klaar voor Nutri-Score?

- Speciaal voor bedrijven die Nutri-Score gaan gebruiken ontwikkelden we een training. Zijn uw productontwikkelaars al helemaal up-to-date met Nutri-Score? Wat zijn de haken en ogen die er aan dit systeem zitten? En natuurlijk het belangrijkste: hoe gaat uw bedrijf om met Nutri-Score? Training Nutri-Score De training d...

On the way to.. de FrieslandCampina koe

- Wereldmelkdag werd dit jaar omringd door de Open Boederijdagen van FrieslandCampina. Op 21 mei en 6 juni openden 76 Campina-boeren door het hele land hun staldeuren voor bezoekers. Er was grote belangstelling op beide dagen. De eerste dag alleen trok al 50.000 bezoekers. Iedereen wil weten: waar komt melk vandaan? Schu...

Actiecafé Groenten uit de Lage Landen

- Nederlanders eten de minste groente van heel Europa. Slechts 16% van de Nederlanders eet volgends de richtlijn van de Gezondheidsraad, oftewel meer dan 200 gram groente per dag. Hoe kunnen we Nederlanders verleiden om meer groenten te gaan eten? Dit is niet alleen belangrijk voor onze gezondheid, maar ook voor de plane...

Mei 2022

De 7 vragen over het MVO-beleid die elk bedrijf kan verwachten

- Bij de productie van voedsel zijn er zoveel aspecten waar je rekening mee moet houden, soms lijkt het niet meer te overzien. De waaier aan logo’s die op de verpakking (zou) moeten of kunnen. Nieuwe richtlijnen uit Europa over transparantie, due diligence, gezondheid en plasticreductie. De dilemma’s zijn legio. En dan h...

De ziel van agrifood

- We spreken regelmatig ambtenaren over het perspectief van de agrifoodsector. Enerzijds omdat de sector hard bezig is de bocht naar een ander voedselsysteem te maken. Anderzijds als tegenwicht voor de sombere verhalen over stikstof, methaan en dode natuur. Werd de sector in het verleden bejubeld en vormde dat besef een...

Co-auteurschap in onderzoek naar methaanoxidatie in hoogproductieve agrosystemen

- Begin mei 2022 vond in Denemarken het ‘International Conference on Zero Greenhouse Gas Emissions in High Productive Agriculture’ plaats. Dit congres ging over de reductie van broeikasgassen in hoogproductieve agrosystemen.

Smart Food Alliance viert vijfjarig bestaan met Minister Staghouwer

- Fotocredit: Twan Wiermans De Smart Food Alliance, een initiatief van Schuttelaar & Partners, vierde donderdag 12 mei jl. haar vijfjarig bestaan bij het varkensbedrijf Livar in Limburg. Minister Staghouwer was aanwezig om te toosten op de successen van de Smart Food Alliance-bedrijven.  De Smart Food Alliance heeft zi...

April 2022

Albert Heijn lanceert concept AH verpakkingsvrij

- Begin april kondigde Albert Heijn de lancering van een nieuwe concept aan: AH Verpakkingsvrij. Schuttelaar & Partners fietste naar AH XL in Rotterdam om te zien en te ervaren hoe dit werkt. Dit is de eerste AH-winkel met dit concept. Eerste indruk Het is even zoeken naar de juiste gang, het concept staat niet groot a...

Leren van een crisis

- ''Ook in deze column ontkom ik er niet aan om over de crisis in Oekraïne te schrijven. Crisissen zijn niet leuk, daarom heten ze ook crisissen. Maar zoals aan alle negatieve dingen, zitten aan crisissen ook positieve kanten. Die zijn vaak van een hele andere orde dan de ellende van de crisis, maar toch. Ook de oorlog...