Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Nieuws

Wordt de korte keten koning?

- De COVID-19 uitbraak laat zien dat een veerkrachtig landbouw- en voedselsysteem noodzakelijk is; een robuuste voedselvoorziening is niet vanzelfsprekend. De coronacrisis dwingt ondernemers en overheden om opnieuw na te denken over de inrichting van voedselketens. Je ziet dat steeds meer ondernemers voor korte ketens ki...

Dagattracties kiezen voor gezonde voeding

- Met Gezond Uit, een onderdeel van JOGG, werken pretparken, dierentuinen en musea aan een gezonder voedingsaanbod tijdens een dagje uit. Ondanks alle maatregelen en onzekerheid rondom de coronacrisis, hebben tien dagattracties in de afgelopen periode de Ambitie van Gezond Uit ondertekend.

Kansen voor bedrijfscatering in het post-corona tijdperk

- De maatregelen rondom COVID-19 dwingen ons de functie van kantoren te herzien. We kunnen niet meer allemaal tegelijk naar kantoor. Een notitie of presentatie maken doe je waarschijnlijk beter thuis. Door COVID-19 verandert de functie van kantoor; het wordt meer een plek om anderen te ontmoeten. Elkaar regelmatig even...

Het lijkt hier wel herfst

- Onze senior verpakkingsspecialist Karel van den Brink, CPIM, CSCP schreef een mooie column namens het VNV in het tijdschrift Verpakkingsmanagement. Lees 'm hier! Het lijkt hier wel herfst Op de vraag of ik een stukje wilde schrijven namens het VNV in Verpakkingsmanagement hoefde ik niet heel lang na te denken. Vrijwe...

Consument en retail in Green Recovery

- Nu de piek van de coronacrisis voorbij lijkt, is het tijd om verder te kijken. Hoe bouwen we vanaf nu aan een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem? De consument is verdeeld: een kwart wil een groene herstart van de samenleving waarbij duurzaamheid voorop staat; 25% gaat liefst zo snel mogelijk terug naar de situa...

Breekt de biologische landbouw toch definitief door?

- Biologische landbouw krijgt een flinke duw in de rug. In de onlangs verschenen Europese Farm to Fork strategie is er namelijk veel aandacht voor biologische landbouw en zet men een forse doelstelling voor de biologische landbouw. In 2030 moet op 25% van alle landbouwgrond in Europa biologische landbouw bedreven worden...

Juni 2020

Smart Food Alliance presenteert tienpuntenplan aan landelijke politiek

- In aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 presenteert de Smart Food Alliance (SFA), initiatief van Schuttelaar & Partners, de landelijke politiek tien punten die ons voedselsysteem duurzamer, eerlijker en gezonder moeten maken. De 35 leden van de Smart Food Alliance zien een belangrijke rol voor de politiek om...

Tien punten voor beter voedsel

- Ons voedselsysteem moet een stuk beter. Augustus 2013 schreef ik voor de eerste keer over de noodzaak van een Nationaal Voedselakkoord. En in 2014 gaven we dit invulling met een aantal suggesties voor goed voedselbeleid. De jaren daarna hebben we een netwerk van middelgrote innovatieve bedrijven gebouwd: de Smart Food...

Blockchain in de praktijk

-   Ergens in 2017 schreef ik twee artikelen over blockchain en de rol ervan bij het verduurzamen van landbouwketens. Joost Schuttelaar hielp me de technologie zelf te snappen en een aantal kritische collega’s dachten mee over de implicaties in de praktijk. Het samen schrijven werd het begin van een nieuwe samenwerking...

Blockchain in practice

-   In 2017 I wrote two articles about blockchain and its potential to make supply chains more sustainable. Joost Schuttelaar explained the technology and a number of critical colleagues helped me in thinking about its practical implications. The joint process of creating these articles was the start of a new collaborat...

Blockchain ondersteunt kleine boeren in Cambodja bij het vergroten van inkomsten

- Het verschil tussen het daadwerkelijke inkomen en het leefbaar inkomen van Cambodjaanse rijstboeren is 31%. Samen met Oxfam Novib en met behulp van het fonds voor verantwoord ondernemen van de RVO, gaat S&P door met het toepassen van Blockchain technologie in de internationale toeleveringsketen van Cambodjaanse rijst. ...

Onrust | Deel 2

- De langste dag, 21 juni. Drie weken na het opheffen van het horecaverbod. Veel burgemeesters lijken de strijd om social distance na te leven al opgegeven te hebben. Zelf heb ik meteen na het beëindigen van de lockdown een film driedaagse op Vlieland geboekt. Ik wilde die herstart van horeca en theater in die eerste wee...

Zelfverantwoordelijkheid

-   We zijn allemaal zelf verantwoordelijk voor wat we doen met ons eigen lichaam. Het is echter de vraag of wij die verantwoordelijkheid wel aankunnen. Als het antwoord hierop negatief is, kun je je ook afvragen of je hieraan consequenties moet verbinden.  De relevantie van bovenstaande vragen zit hem in het gegeven d...

Livestream - Blockchain technologie voor betere leefomstandigheden rijstboeren

- Blockchain technologie draagt bij aan betere leefomstandigheden voor kleine boeren in ontwikkelingslanden en maakt de internationale waardeketen transparanter. Dit blijkt uit de succesvolle pilot BlocRice, waarbij de technologie is toegepast op de biologische rijstketen in Cambodja. Geïnteresseerd naar de uitkomsten? N...

Duurzaam verpakken vergt een ketenaanpak

- Duurzaam verpakken is een complex maatschappelijk issue. Bij het bepalen van een zo duurzaam mogelijke voedselverpakking spelen aspecten zoals recycling, het beperken van voedselverspilling, wetgeving rondom voedselveiligheid, logistieke oplossingen en kostenbeheersing een grote rol. Voor de leden van de Smart Food All...

Onrust | Deel 1

- Het broeit weer van binnen. Soms slaat de onrust toe en weet ik niet waarom. Dat duurt dan een tijdje en ergens komt dan het moment dat ik het gevoel rationeel kan duiden. Hoe verder De meimaand stond in het teken van dalende ziektecijfers van COVID 19. Daarnaast werden we weer voorbereid op het openstellen van de s...

De invloed van corona op de waardeketen van huismerken

- De coronacrisis heeft een structurele impact op de supply chain van onze dagelijkse boodschappen, en dan met name op de huismerken. Continu een voldoende voorraad in de winkels aanwezig hebben, is niet de enige uitdaging waar de retailers mee te maken hebben. Hoe kan een herhaling van de huidige crisis worden voorkomen...

Zelfbeschikking of sturen op consumptiepatronen?

- Het voedselsysteem moet duurzamer en gezonder en dat moet snel gebeuren. De consument speelt hierin een belangrijke rol, zij zal duurzamer en gezonder moeten consumeren. In hoeverre laten we dat aan de consument over en in hoeverre mag zij daarin gestuurd worden? Over dit dilemma “zelfbeschikking versus sturen op consu...

Mei 2020

EU-voedselstrategie: innovatief, maar ook veel van hetzelfde

- Door Casper Zulim de Swarte Afgelopen woensdag kwam de Europese Commissie met haar langverwachte strategie voor duurzaam en gezond voedsel: de Farm to Fork-strategie. Bij dit soort grote Europese strategieën zijn de verwachtingen altijd hooggespannen met een focus op een doorbraak. In de praktijk is het vaak oude wijn...

Webinar: de invloed van Corona op de Haagse horeca en visserij

- De Coronacrisis heeft veel invloed op de horeca en de visserijsector van Den Haag. Aankomende maandag (25 mei) organiseert Stichting Noordzeevis uit Scheveningen een webinar waarin verschillende Haagse ondernemers en een panel hierover het gesprek aangaan. Ook zal wethouder Saskia Bruines in het webinar de Haagse onder...