Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

EU-voedselstrategie: innovatief, maar ook veel van hetzelfde

Door Casper Zulim de Swarte

Afgelopen woensdag kwam de Europese Commissie met haar langverwachte strategie voor duurzaam en gezond voedsel: de Farm to Fork-strategie. Bij dit soort grote Europese strategieën zijn de verwachtingen altijd hooggespannen met een focus op een doorbraak. In de praktijk is het vaak oude wijn in nieuwe zakken. De strategie op voedselbeleid is een beetje van beiden.

Enerzijds zet de Europese Commissie in op grote veranderingen voor zowel boeren als de levensmiddelenindustrie. Zo komt er een Europees voedselkeuzelogo. Eerst voor gezonde producten, in de verre toekomst misschien ook voor duurzame producten. Er is een scherpe ambitie om biologische landbouw te laten groeien naar 25% van het landbouwareaal (het is nu in Nederland iets meer dan 4%). Er komt nieuwe wetgeving die het mogelijk moet maken om insecten en zeewier te verwerken in diervoeding om de CO2-uitstoot van de veehouderij te verlagen. Ook komen er nieuwe regels die duurzame innovatie voor voedselverpakkingen gaat stimuleren. Voedselverspilling wordt tegengegaan door nieuwe regels over ten minste houdbaarheid en de uiterste verkoopdata te moderniseren.

Anderzijds is de strategie een bevestiging van dingen die we toch al doen. Een Europees voedselkeuzelogo is mooi, maar steeds meer landen hebben inmiddels gekozen voor Nutri-Score. Het stimuleren van duurzame landbouw gebeurt via het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Hiermee worden koplopers beloond, maar het is de vraag of dit de grote massa van boeren in Europa zal verleiden om hun praktijken drastisch te veranderen. Er komt een Europees actieplan voor nutriënten, pesticiden en bemesting. In Nederland hebben we al een nationale bodemstrategie die hetzelfde doet. Er komt een verplichting voor de bedrijven in de voedselindustrie om duurzaamheidsdoelen in de strategie op te nemen, maar het is nu ook al een verplichting voor veel bedrijven om over duurzaamheid te rapporteren in MVO-jaarverslagen.

Samenvattend is het fantastisch dat er een Europese strategie is voor duurzaam, biologisch voedsel én een gezond eetpatroon met gezonde voeding. Dit brengt een leidmotief voor Europese regelgeving in landbouw, visserij, kennis- & innovatie en investering. Maar grote veranderingen komen nooit uit Brussel, die komen van ondernemers die gedreven zijn om een betere wereld te creëren.


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper Zulim de Swarte