Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Miljoenennota 2021: veel geld naar duurzame landbouw en natuur, weinig voor gezond voedsel

De miljoenennota staat dit jaar vooral in het teken van economisch herstel. Hoe vangen we de economische klappen van de coronacrisis op? Ook over voedsel staat er veel in de miljoenennota. Bij Schuttelaar & Partners maakten we een analyse van de cijfers. Wat blijkt? Als je alles bij elkaar op telt, wordt er ongeveer 2,5 miljard euro uitgetrokken voor duurzame voedselproductie, gezond voedsel, voedselzekerheid en voor onderzoek naar en innovatie van voedsel.  

De hoogste prioriteiten gaan naar duurzame landbouw (bijna 1 miljard) en natuur (ruim 0,5 miljard), gevolgd door voedselzekerheid, voedselveiligheid en kennis & innovatie voor landbouw en voedsel. Voor het eind van de keten, de consument, is zeer weinig beschikbaar: 23,9 miljoen voor gezonde voeding en 5 miljoen voor een duurzaam eetpatroon. Dit laatste richt zich op tegengaan van voedselverspilling. 

Opvallend is natuurlijk ook de 5 miljard euro die de komende vijf jaar wordt uitgetrokken voor het oplossen van de stikstofcrisis. Dit geld is bestemd voor zowel natuurontwikkeling als voor landbouw, te denken aan meer weidegang, betere stallen en beter voer. 

Het budget van voedsel is verdeeld over meerdere ministeries: LNV, VWS, BZK, EZK, I&W en OCW. Deze versplintering van het voedselbeleid leidt tot inefficiëntie en uitdagingen in de coördinatie en afstemming. Van een integraal voedselbeleid is geen sprake. Uiteindelijk werkt het versplinterde beleid het gezamenlijke doel tegen: een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem. Daarom pleiten we bij Schuttelaar & Partners al jaren voor een coherent voedselbeleid. Er moet een Nationaal Deltaplan Voedsel komen mét een verantwoordelijke Deltacommissaris. 

Figuur 1. Voedsel op de miljoenennota. Verdeeld naar ministerie en naar thema.

Figuur 1. Voedsel op de miljoenennota. Verdeeld naar ministerie en naar thema.

Figuur 2. Voedsel op de miljoenennota. Verdeeld naar thema.


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper Zulim de Swarte