Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Laat uw voedsel uw medicijn zijn

De allereerste dokter in Europa wist het al, ruim 2400 jaar geleden, als je niet ziek wilt worden of snel wilt genezen is gezonde voeding essentieel. Toch is gezonde voeding met veel groenten en fruit in de 21ste eeuw nog steeds een uitdaging. Nederlanders zijn Europees kampioen ongezond eten. Volgens een onderzoek van de VN voedsel en landbouw organisatie wordt er nergens in Europa zo weinig groenten gegeten als in Nederland.

Op veel locaties in Nederland is het aanbod van groenten en fruit laag, dat geldt vreemd genoeg ook voor ziekenhuizen en zorginstellingen.. Toch is het van enorm belang dat ook in juist daar waar mensen niet in optimale gezondheid verkeren, meer groenten en fruit op het menu komen te staan. De meeste patiënten halen niet de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten per dag. De kunst voor ziekenhuizen is om een goede balans te vinden tussen gezond, duurzaam, smaak en persoonlijke keuze. Gezonder eten draagt bij aan het beperken én voorkomen van ziekten. Het zorgt voor een betere kwaliteit van leven en dalende kosten voor gezondheidszorg. Groenten en fruit passen bij uitstek in een gezond en duurzaam voedselpatroon.

Het lijkt wel ziekenhuisetenmoet een compliment gaan worden, geen belediging.

Ziekenhuizen, chefs en cateraars zouden meer aandacht moeten geven aan smaak en beleving in de zorg.  “Het lijkt wel ziekenhuiseten” moet een compliment gaan worden, geen belediging. Gedeputeerde Nico Appelman zei dat het hele voedselsysteem moet veranderen van de bodem tot aan de consument: “Chefs staan centraal om consumenten te verleiden voor het menu van de toekomst: duurzaam, gezond, plantaardig en lokaal”. Dat sluit ook aan bij de thema’s van de Floriade: “Feeding the City” and “Healthying the City” om iedereen in de toekomst te voorzien van voldoende gezond voedsel wat gemaakt is met respect voor de duurzaamheid van de aarde.

Meer en betere samenwerking nodig om kansen te verzilveren

Het realiseren van een gezond en gevarieerd voedingsaanbod vergt een samenwerking met meerdere disciplines waarbij er een nauwe samenwerking met zorginstellingen cateraars en leveranciers met de zorginstelling gewenst is. Ook overheden hebben een belangrijke rol te spelen, juist lokale en regionale overheden kunnen een uitstekende rol vervullen om de dialoog tussen de zorgsector en de agrofoodsector te faciliteren. Zij kunnen het belang van gezonde voeding agenderen en kunnen samenwerking stimuleren.

Rol van Schuttelaar & Partners

Wij waren voor de provincie Flevoland betrokken bij de organisatie van het Groentencongres op de Floriade. Wij helpen veel lokale en regionale overheden met het organiseren van stakeholder bijeenkomsten om transitie naar een duurzaam, gezond en eerlijk voedselsysteem te versnellen. 


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Casper Zulim de Swarte