Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Mini-melkfabriek bij melkveehouderij Oostdam in Bodegraven

Op 2 september brachten wij een bezoek aan het melkveebedrijf van Yvonne en Jorden Oostdam te Bodegraven. Zij werken met één van de vier Lely Orbiters die momenteel in Nederland in gebruik zijn. Dit is als het ware een mini-melkfabriek die verse melk direct kan pasteuriseren en bottelen. In de zuivelmarkt zien we steeds meer nieuwe initiatieven ontstaan. Ligt hier hét gat in de markt? 

Direct van het erf

Er is steeds meer vraag naar transparantie in de keten. De Lely Orbiter biedt melkveehouders de kans om op hun eigen erf direct vers gemolken product te bottelen. Hiermee houden zij een groot deel van de waarde van het product in eigen hand. Doordat melk een natuurproduct is en melk niet wordt afgeroomd in de Lely Orbiter heeft Mijn Melk een relatief hoog vetpercentage, afhankelijk van het seizoen gerelateerde voedselaanbod. “Onze melk smaakt zoals het bedoeld is: direct van de koe.” 

De Lely Orbiter zit nog volop in de ontwikkelingsfase. Binnenkort komt er bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om yoghurt op eigen erf te maken. Lely hoopt binnen afzienbare tijd uit te breiden naar minstens een Orbiter per provincie.   

Niche markt

Voor de familie Oostdam, waar opvolging al is vastgesteld met twee zoons in de maatschap, biedt de mini-melkfabriek een kans zich te onderscheiden in het zuivelschap. Zij richten zich op een nichemarkt van consumenten die graag iets extra’s betalen voor een eerlijk product. Momenteel leveren zij melk voor het Private Label van Picnic en is hun melk te koop in zowel kleinere lokale winkels als grote afnemers zoals Albert Heijn en Jumbo. “De barista’s in het dorp zijn gek op onze melk, vanwege het hoge vetpercentage, de smaak en het eerlijke verhaal”.  

“Met de huidige energieprijzen en kosten van verpakkingen krijgen we met nieuwe uitdagingen te maken”, geeft Yvonne aan. Dit hoort ook bij ondernemen. Samen met Lely wordt gekeken naar het gehele proces op het erf in het kader van verduurzaming en het verlagen van de hoeveelheid arbeid op het bedrijf.   

Koe comfort

Er worden 130 koeien gemolken bij familie Oostdam die zelf de keuze kunnen maken om in de wei te grazen of in de stal te staan, waar ze gemolken worden door de melkrobot wanneer ze daar naartoe lopen. Met het oog op een robuuste diergezondheid heeft de familie in de loop der jaren drie koeienrassen gekruist en het management uitgebreid aangepast op het comfort van de koe. De ligboxen zijn gevuld met zachte vulling die ook grip geeft, boven 24 graden wordt er koele lucht door de hoge stal geblazen, op de ruggen van de koe. En boven 30 graden activeert een sprinklersysteem boven het voerrek, waardoor de koeien beneveld worden tijdens het eten. Alles om het comfort te verhogen van de koeien die een topprestatie leveren.  

De Lely Orbiter is een mooie ontwikkeling is in zuivelland, die melkveehouders in staat stelt om dichter op de keten en het eindproduct te staan.  

Malou Vijfhuizen (S&P) en Milou Peperkamp (S&P) bij de melkkoeien van familie Oostdam. 


Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Milou Peperkamp