Aanpassingen nodig voor Nutri-Score invoering in Nederland
Duidelijke labels op verpakkingen kunnen consumenten helpen gezonder te kiezen en sporen producenten aan om hun productsamenstelling te verbeteren. Het Ministerie van VWS overweegt het van oorsprong Franse Nutri-Score label in te voeren, als de criteria ervan meer in lijn worden gebracht met de Nederlandse voedseladviezen. Dit gebeurt waarschijnlijk in 2021. In België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitersland is dit label al op de markt te vinden.
Samen met de Universiteit Wageningen onderzocht onze collega Léon Jansen of Nutri-Score daadwerkelijk de gezondere producten in een productcategorie beter waardeert. Ook keek hij naar de mate van onderscheid tussen producten binnen bepaalde categorieën en of de producten met een goede Nutri-Score een betere samenstelling hebben. Tot slot werden de Nutri-Scores met de Nederlandse voedseladviezen vergeleken. De resultaten van dit onderzoek zijn vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift International Journal of Nutrition and Food Science.
Over Nutri-Score
De Nutri-Score werkt met vijf kleuren en de letters A t/m E. Zo ziet de consument een oordeel over de beoordeling van een bepaald product. Bij iedere score hoort een kleur. Er wordt onder andere gekeken naar de hoeveelheden groenten/fruit, zout, suiker, verzadigd vet, eiwitten en het aantal calorieën. Goede ingrediënten krijgen negatieve punten, ongezonde voedingsstoffen positieve. Hoe meer punten een product scoort, hoe minder hij in het dagelijkse dieet past. Op basis van het totaal punten valt het product in een categorie met kleur en letter.
2299 producten beoordeeld aan de hand van Nutri-Score systematiek
Jansen onderzocht hoe het Nutri-Score label uitpakt in vier productgroepen: kazen, maaltijdsauzen, soepen en kant-en-klaar maaltijden. In totaal werden 2299 producten bestudeerd. Alle producten in een bepaalde categorie kregen aan de hand van de Nutri-Score systematiek een score van A-E. Om consumenten te helpen de gezondere producten te kiezen zou een logosysteem:
- binnen een productgroep een goede verdeling over de scores A t/m E moeten hebben;
- de producten met hogere hoeveelheden zout, suiker of verzadigd vet slechter moeten beoordelen (D of E) en vice versa;
- de producten die passen binnen de Nederlandse voedingsrichtlijnen beter moeten beoordelen (A of B).
Jansen en zijn collega onderzochten of het Nutri-Score systeem ook zo werkt in de vier gekozen productgroepen.
De analyse toont aan dat er geen gelijke verdeling is van producten binnen een productgroep. Bij de kazen valt bijvoorbeeld 84% binnen de beoordeling D. In soepen ontbreken juist producten met een D of E. Ook zijn de Nutri-Scores van veel producten niet in lijn met de Nederlandse voedingsadviezen. Tot slot vonden de onderzoekers geen verband tussen de Nutri-Score en de hoeveelheid gezondheidsbepalende voedingsstoffen zoals zout, suiker of verzadigd vet.
Conclusie
De eindconclusie is dat Nutri-Score voor toepassing in Nederland moet worden aangepast. Om consumenten te verleiden gezonder te kiezen, moeten die producten hoger scoren ten opzichte van alternatieven in dezelfde productgroep. En relatief slechtere producten zouden ook slechtere scores moeten krijgen. Ook voor het stimuleren van productinnovatie is het noodzakelijk om binnen Nutri-Score meer productgroep-specifieke berekeningen toe te passen, zodat binnen productgroepen beter onderscheid gemaakt kan worden.