De CSDDD is officieel goedgekeurd door het Europees Parlement!
De afgelopen maanden vonden de laatste stappen plaats in het wetgevingsproces van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive. Het leidde meermaals tot discussie tussen lidstaten, en op een gegeven moment zag het er zelfs naar uit dat de wet in zijn geheel niet goedgekeurd ging worden. Na meerdere aanpassingen aan de finale tekst van de wetgeving gaf het Europees Parlement vandaag het laatste woord: de CSDDD is goedgekeurd!
Dit betekent dat vanaf de publicatie in het publicatieblad van de Europese Unie lidstaten 2 jaar hebben om ‘due diligence’ (Nederlands: gepaste zorgvuldigheid) te verankeren in wetgeving. Met het toepassen van due diligence zal een groep bedrijven verplicht zorg dragen voor de negatieve impact in de ketens.
Discussies in Europa
De initiële trialoogonderhandelingen zijn succesvol afgerond in december, waardoor finale goedkeuring van de wettekst slechts een formaliteit leek. Toch wilde Duitsland zich weerhouden van goedkeuring voor de wettekst. De reden hiervoor was dat de wetgeving te veel juridische onzekerheid zou opleveren voor ondernemingen. Zij kregen steun vanuit verschillende lidstaten voor dit argument. Daarnaast diende Frankrijk op het laatste moment een voorstel in om de reikwijdte van de wetgeving te beperken tot een minimale groep ondernemingen. Uiteindelijk is er een aangepast voorstel voor de CSDDD ingediend door de Belgische president van de Europese Raad, waar lidstaten zich allen in konden vinden. Deze aangepaste versie is met een positief resultaat voorgelegd aan het Europees Parlement.
Hoewel de wettekst verschillende wijzigingen heeft doorgemaakt, blijft de basis van de wetgeving het due diligence proces zoals beschreven in de OESO-richtlijnen. Het due diligence proces vraagt bedrijven om de risico’s in de keten te identificeren en te mitigeren. Daarbij is het van belang dat bedrijven zich inspannen voor herstel van negatieve impacts voor slachtoffers.
De CSDDD is overigens niet de enige richtlijn met betrekking tot gepaste zorgvuldigheid die zich momenteel in het wetgevingsproces bevindt. Op 23 april ging het Europees Parlement akkoord met de verordening inzake een verbod op dwangarbeid.
Een doorkijkje naar de toekomst
Met de goedkeuring van het Europees Parlement is de implementatie van de CSDDD bijna een feit. Op 15 mei zullen EU-ambassadeurs in de COREPER bijeenkomen om de finale tekst definitief goed te keuren. Een week later, op 23 mei, geven EU-ministers een akkoord op de CSDDD. Daarna zal de finale tekst worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Omdat de wetgeving een richtlijn betreft, hebben lidstaten twee jaar de tijd om de Europese richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
Aspecten van de CSDDD uitgelicht
Dit artikel is de start van een reeks publicaties waarin we verschillende onderdelen van de CSDDD verder uitlichten. In deze publicaties besteden we onder andere aandacht aan het klimaattransitieplan, betekenisvolle dialoog met stakeholders en de aansprakelijkheid van bedrijven bij niet-naleving van de richtlijn. Voor meer informatie over de CSDDD kan je contact opnemen met Ruth de Jong en Hanna van Hooft.