Nieuws 24 september 2024

Maak kennis met de nieuwe Europese Commissie - Wie zijn de commissarissen voor Landbouw en Milieu?

Afgelopen dinsdag 17 september onthulde Ursula von der Leyen haar nieuwe College van Commissarissen. We hebben hun profielen en taakomschrijvingen nader bekeken. Hier vindt u een momentopname van haar nieuwe college, een samenvatting van hun profiel en de uitdagingen voor twee nieuwe belangrijke kandidaat-commissarissen. 

Het nieuwe College van Commissarissen 

Na de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni werd de lidstaten gevraagd om voor eind augustus zowel een mannelijke als een vrouwelijke kandidaat voor te dragen voor de functie van commissaris. Voorzitter von der Leyen koos vervolgens uit elk paar de meest geschikte kandidaat en wees portefeuilles toe variërend van Uitbreiding tot Internationale Partnerschappen, Vervoer en Energie & Huisvesting. Het proces liep echter vertraging op omdat veel landen slechts één kandidaat voordroegen, vaak een man. Vorige week presenteerde von der Leyen een nieuwe Commissie die een gelijke verdeling nadert, samengesteld uit 11 vrouwen (inclusief von der Leyen zelf) en 16 mannen, met vier vrouwen op de machtigere posities van vicevoorzitter (van de zes in totaal). In vergelijking met het vorige mandaat is de nieuwe Commissie ook jonger, met een gemiddelde leeftijd die daalt van 56 in 2019 tot 52, en nieuwer met slechts 6 terugkerende commissarissen en 21 nieuwe benoemingen. 

Het nieuwe College van Commissarissen bestaat uit een voorzitter, zes uitvoerende vicevoorzitters, waaronder de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, en 20 commissarissen. De structuur van het nieuwe college is onderling verbonden, wat betekent dat de uitvoerende vicevoorzitters elk een portefeuille hebben waarvoor ze met andere commissarissen moeten samenwerken. 

Verschillende portefeuilles zijn opnieuw ingedeeld. Landbouw en voedsel worden nu gecombineerd en toegewezen aan Christophe Hansen (Luxemburg). Gezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn zijn in handen van Olivér Várhelyi (Hongarije). Raffaele Fitto (Italië) zal toezicht houden op de landbouw vanuit een economisch perspectief, en Costas Kadis (Cyprus) wordt de eerste commissaris die zich alleen bezighoudt met visserij en oceanen, met een mandaat om een “pact voor de oceanen” te creëren. Ursula von der Leyen heeft Teresa Ribera Rodríguez (Spanje) benoemd tot Executive Vice-President voor de groene en economische transitie, waarmee ze een van de meest invloedrijke functies in de EU krijgt. Ribera wordt belast met het toezicht op de mededinging, de uitvoering van de “Clean Industrial Deal” van de EU en het bereiken van de emissiedoelstellingen van het blok voor 2040. Wopke Hoekstra (Nederland) is verantwoordelijk voor klimaat, net-zero en schone groei, terwijl Jessika Roswall (Zweden) verantwoordelijk is voor milieu, waterbestendigheid en een concurrerende circulaire economie. Ekaterina Zaharieva (Bulgarije) zal de portefeuilles voor startups, onderzoek en innovatie beheren. 

Deze 26 kandidaten zijn echter niet definitief. Ze moeten allemaal worden gehoord door het Europees Parlement, dat de bevoegdheid heeft om elke kandidaat af te wijzen. De nieuwe Europese Commissie zal naar verwachting op zijn vroegst op 1 november aantreden, maar gezien de vertragingen is het mogelijk dat ze pas in december wordt bevestigd. 

Dit zijn de keuzes voor Landbouw en Milieu. 

Commissaris voor landbouw en voedsel: Christophe Hansen 

Christophe Hansen, een 42-jarige Luxemburger uit een boerenfamilie, is benoemd tot commissaris voor Landbouw en Voedsel. Hansen is lid van de Europese Volkspartij (EVP) en zit sinds 2018 in het Europees Parlement. Hij heeft gewerkt aan belangrijke wetgeving, zoals de EU-regels voor ontbossing, het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en de drinkwaterrichtlijn. Door zijn achtergrond beschikt hij over waardevolle expertise, maar er liggen grote uitdagingen in het verschiet. Voor deze zittingsperiode zal hij werken onder de uitvoerend vicevoorzitter voor Cohesie en Hervormingen, de Italiaan Raffaele Fitto. 

In zijn missiebrief heeft Hansen de opdracht gekregen om binnen zijn eerste 100 dagen een “Visie op landbouw en voedsel” te presenteren. Deze visie zal gebaseerd zijn op de aanbevelingen van de Strategische Dialoog over Landbouw en Voedsel in de EU, een rapport dat is opgesteld in samenwerking met 29 belanghebbenden en dat in september van dit jaar aan von der Leyen is gepresenteerd. Centrale thema's in het landbouwbeleid zijn concurrentievermogen, veerkracht en duurzaamheid. Hansen wordt belast met de implementatie van een voorgesteld systeem voor duurzaamheidsbenchmarking dat is ontworpen om methodologieën voor beoordelingen op boerderijen te harmoniseren, waarbij een gemeenschappelijke basis wordt vastgesteld op basis van gevestigde duurzaamheidsnormen. Een andere dringende verantwoordelijkheid van Hansen is het vinden van een balans tussen duurzaamheidsdoelen en de behoeften van boeren - een spanningsveld dat opnieuw zou kunnen opduiken, gezien de protesten eerder dit jaar. Daarnaast is hij belast met het opstellen van een “Europese strategie voor waterbestendigheid”. 

De grootste uitdaging voor Hansen zal misschien zijn om een beperkte focus op de structuurfondsen van het GLB te vermijden en ervoor te zorgen dat hij de ruimte heeft om toezicht te houden op breder beleid dat de landbouwsector beïnvloedt, zoals voeding, handel en klimaatkwesties. 

Commissaris voor Milieu, Waterbestendigheid en een concurrerende circulaire economie: Jessika Roswall 

De Zweedse politica Jessika Roswall, voormalig minister van EU Zaken en lid van de EVP, is de kandidaat-commissaris voor Milieu, Waterbestendigheid en een Concurrerende Circulaire Economie. Ze zal nauw samenwerken met de Spaanse Teresa Ribera Rodríguez, de uitvoerend vicevoorzitter voor een Schone en Rechtvaardige Overgang. 

In haar missiebrief krijgt Roswall de opdracht om biodiversiteit om te zetten in “Nature Credits”, een concept dat vergelijkbaar is met Carbon Credits. Ze zal ook het voortouw nemen bij de ontwikkeling van een Europese strategie voor waterbestendigheid, gericht op waterbescherming en het voorkomen van vervuiling. De samenwerking met Christophe Hansen aan de Visie voor Landbouw en Voedsel is een andere belangrijke verantwoordelijkheid. De portefeuille van Roswall omvat ook bosbouw, een gevoelige kwestie voor Zweden, dat enkele van de grootste koolstofputten van de EU herbergt. Hoewel bosbouw een nationale bevoegdheid blijft, biedt de EU richtlijnen en ondersteuning voor duurzaam bosbeheer via initiatieven zoals de EU-bosbouwstrategie en de Green Deal. Aangezien tweederde van Zweden bedekt is met bossen, kan elke poging van de Commissie om het bosbouwbeleid te beïnvloeden op weerstand stuiten in Stockholm. Roswall zal een evenwicht moeten vinden tussen nationale belangen en Europese doelen, een uitdaging die naar verwachting tijdens haar parlementaire hoorzittingen naar voren zal komen. 

Nieuwsgierig naar meer informatie over deze portefeuilles of andere commissarissen? Ons team volgt de ontwikkelingen op de voet - neem gerust contact op als je vragen hebt!