Columns 15 juni 2023

Nieuwe Europese farma-strategie versterkt positie van patiënten

Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides publiceerde onlangs de langverwachte dossiers met de updates van de farmaceutische strategie van de EU, die momenteel meer dan 20 jaar oud is en de snel innoverende sector niet kan bijhouden. Het nieuwe pakket geeft prioriteit aan patiënten en het mkb, en verlaagt een aantal barrières in het proces van geneesmiddelenontwikkeling en markttoelating. Tegelijkertijd creëert het ook nieuwe uitdagingen voor de farmaceutische sector. De reacties van de sector zijn dan ook verdeeld, maar de European Public Health Alliance (EPHA) verwelkomt voorzichtig de ontwikkelingen: "Deze herziening is een unieke kans om deze belangrijke kwesties aan te pakken.”

Belangrijkste trends 

Hieronder beschrijven we onze belangrijkste conclusies uit deze publicatie:  

  • Dit pakket beschrijft manieren om het aanbod van geneesmiddelen te garanderen, tekorten te voorkomen, en de toegang en betaalbaarheid te vergroten. Dit komt ten goede aan patiënten en gezondheidszorgstelsels in de hele EU.
     

  • Het pakket reikt verder dan de volksgezondheid alleen. Zo heeft het ook betrekking op milieueffecten van de geneesmiddelenindustrie, en bevat het richtlijnen die nieuwe ontwikkelingen voor patiënten met zeldzame ziekten of pediatrische aandoeningen moeten stimuleren. Zo wordt geprobeerd om beter in onvervulde behoeften te voorzien.
     

  • Voor de industrie introduceert de nieuwe strategie stimulansen voor de bestrijding van antimicrobiële resistentie – waaronder een nieuw overdraagbaar voucherprogramma –, steun voor mkb's, en een aanzienlijke vereenvoudiging van de procedures dankzij digitalisering en stroomlijning van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).
     

  • De voorstellen komen echter niet zonder kosten, die naar verwachting vooral voor rekening komen van de grotere farmaceutische bedrijven. Zij zullen de databescherming voor hun geneesmiddelen zien afnemen, wat uiteindelijk impact zal hebben op hun bedrijfsresultaten.
     

  • De nieuwe strategie stelt de EU voor de uitdaging om alle relevante belanghebbenden samen te brengen om deze ambitieuze doelen te bereiken, maar of dat gaat lukken valt nog te bezien. Zo wil de EU bijvoorbeeld de productie van geneesmiddelen en grondstoffen in de EU verhogen om de afhankelijkheid van China te verminderen. Maar is dit haalbaar als farmaceutische bedrijven niet worden gestimuleerd om in Europa te blijven en te investeren in onderzoek en ontwikkeling?   

Blik op de toekomst  

Bij Schuttelaar & Partners volgen we de ontwikkelingen van het pakket op de voet, evenals de transitie die het de komende tijd teweeg zal brengen voor de farmaceutische industrie in heel Europa.  Het uitbrengen van de voorstellen is geen eindpunt, maar eerder een nieuw begin van waaruit we de voortgang in de loop van de tijd kunnen helpen vormgeven. Hoewel de verkiezingen van 2024 voor de deur staan, verwachten we dat het wetgevingsproces al vóór die tijd gestart zal worden. We kunnen onze deskundige kennis op dit gebied beschikbaar stellen om bedrijven te helpen op de hoogte te blijven, bijvoorbeeld door middel van workshops, samenvattingen of masterclasses op maat.  

Meer weten? Neem contact op met onze experts Steven Odding en Edwin Hecker