Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Participatie aanpassing wet voor Ministerie van I&W

Hoe zorgen we dat onze proef om elektrische bestelbussen tot 4250 kg met een B-rijbewijs te mogen besturen goed verloopt? Met deze vraag kwam het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij ons.

Tijdelijke wetsaanpassing

Om het gebruik van elektrische bestelbussen voor goederenvervoer te stimuleren, zet het ministerie een experiment op. Een tijdelijke wetsaanpassing regelt dat deze bussen tot een maximum gewicht van 4250 kg bestuurd mogen worden door chauffeurs met een B-rijbewijs, ipv een C-rijbewijs. Dit is een uitzondering, want bussen boven 3500 kg mogen alleen met een C-rijbewijs bestuurd worden.

Om alle aspecten van de benodigde wetsaanpassing in kaart te brengen, organiseren we voor het ministerie een participatieproces. We brengen in kaart welke organisaties en personen betrokken moeten worden in het proces. Vervolgens bespreken we in verschillende rondes met alle belanghebbenden welke hindernissen er zijn, hoe deze opgelost kunnen worden en wie daar een rol in speelt. Zo helpen we het ministerie een effectieve wetsaanpassing te maken en de kosten voor alle betrokken partijen laag te houden.

Resultaat

  • Netwerk van belanghebbenden met een factor 3 vergroot.
  • Voor het ministerie issues boven tafel gekregen die belangrijk zijn voor het slagen van de proef, zoals o.a. verkeersveiligheid, tachograafplicht en snelheidsbegrenzer.
  • Geholpen om zero-emissie pakketbezorging in de stad een stapje dichterbij te brengen.