Contact

Zeestraat 84
2518 AD Den Haag

Andere vestigingen ›

Promotie van elektrische bestelbussen

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zet zich in voor leefbaarheid en bereikbaarheid in Nederland, in een goed ingerichte, schone en veilige omgeving. Het ministerie werkt aan goede verbindingen over de weg, spoor, het water en door de lucht.

De uitdaging

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil in het kader van de energietransitie elektrisch rijden toegankelijker maken voor bestuurders met een B-rijbewijs. Samen met het ministerie werken wij aan een proef om elektrische bestelbussen tot 4250 kilo met een B-rijbewijs te mogen besturen, én zorgen wij ervoor dat deze proef goed verloopt.

Onze aanpak

Om het gebruik van elektrische bestelbussen voor goederenvervoer te stimuleren, zet het ministerie een experiment op. Een tijdelijke wetsaanpassing regelt dat deze bussen tot een maximum gewicht van 4250 kg bestuurd mogen worden door chauffeurs met een B-rijbewijs, in plaats van een C-rijbewijs. Dit is een uitzondering, want bussen boven 3500 kg mogen alleen met een C-rijbewijs bestuurd worden.

Om alle aspecten van de benodigde wetsaanpassing in kaart te brengen, organiseren we voor het ministerie een participatieproces. We brengen in kaart welke organisaties en personen betrokken moeten worden in het proces. Vervolgens bespreken we in verschillende rondes met alle belanghebbenden welke hindernissen er zijn, hoe deze opgelost kunnen worden en wie daar een rol in speelt. Zo helpen we het ministerie een effectieve wetsaanpassing te maken en de kosten voor alle betrokken partijen laag te houden.   

De impact

Door middel van deze aanpak wordt het netwerk van belanghebbenden voor een elektrische bestelbus met factor 3 vergroot. Ook krijgen wij voor het ministerie issues boven tafel die belangrijk zijn voor het slagen van de proef, zoals verkeersveiligheid, de tachograafplicht en de snelheidsbegrenzer. Verder komen wij door dit experiment een stapje dichter bij zero-emissie pakketbezorging.

Meer weten?

Bel 06-24292088 of
Stuur Renske Solkesz een e-mail.