De nutritionele waarde van (plantaardige) zuivel
Afgelopen zaterdag was het wederom Wereldmelkdag. Dit jaar hebben we als team Duurzame Zuivel namens Schuttelaar & Partners melkpakken en babyvoeding gedoneerd aan de Voedselbankwinkel Moerwijk in Den Haag. Wereldmelkdag staat namelijk stil bij de belangrijke rol van (duurzamere) zuivel in onze dagelijkse voeding. Dat heeft betrekking op de hele samenleving.
Vroeger en nu
Sinds jaar en dag vindt zuivel zijn weg naar de Hollandse eettafel. Vandaag de dag weten we dat zuivel zoals melk, kaas, yoghurt en boter een belangrijke bron vormen van essentiële voedingsstoffen zoals calcium, vitamine B12 en vitamine D[1]. Deze voedingsstoffen zorgen voor diverse gezondheidsvoordelen zoals ondersteuning van het immuunsysteem, spierfuncties en energieproductie maar ook het bevorderen ook de ontwikkeling van botten en tanden[2]. In veel landen is zuivel om die reden een belangrijk onderdeel van het dieet. Ook in regio’s zoals Azië, waar traditioneel minder zuivel wordt geconsumeerd, groeit de interesse in zuivelproducten.
Nieuwe kansen
Een groeiende wereldbevolking i.c.m. groeiende welvaart zorgen ervoor dat er steeds meer mensen dierlijke eiwitten consumeren. De consumptie van zuivelproducten neemt toe, wat enerzijds leidt tot nieuwe markten en kansen voor een duurzame zuivelketen wereldwijd, maar anderzijds verhoogt dit de druk op het milieu en het ecosysteem. Het houden van koeien en de productie van melk gaat gepaard met de uitstoot van broeikasgassen (zoals methaan) en ammoniak en brengt ook dierenwelzijn kwesties met zich mee. Om die reden is er steeds meer aandacht voor duurzamere zuivel en plantaardige zuivelalternatieven.
Plant power
Producten zoals amandelmelk en sojayoghurt bieden een alternatief voor degenen die omwille van klimaat, milieu of dierwelzijn streven naar een meer plantaardig dieet. De markt voor plantaardige alternatieven voor zuivel is volop in beweging, en stuurt o.a. aan op het optimaliseren van de voedingswaarde door het toevoegen van vezels en vitamine B12. En of je nu kiest voor traditionele zuivel of plantaardige alternatieven, één ding is zeker: de toekomst van zuivel moet duurzamer.
Toegang tot duurzame en gezonde voeding
We onderstrepen graag het belang van toegang tot gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. De Voedselbanken verzorgen gezond en gratis voedsel voor iedereen die extra hulp goed kan gebruiken. Zuivelproducten bieden een relatief gemakkelijke en snelle toegang tot goede voedingsstoffen. De Voedselbankwinkel Moerwijk in Den Haag was vorige week dan ook erg blij met de donatie van (plantaardige) melkpakken en babyvoeding.
[1] Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) | RIVM. Accessed January 11, 2023. https://www.rivm.nl/nederlands-voedingsstoffenbestand
[2] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on health claims already evaluated (ID 215, 568, 674, 712, 1398, 1633, 1974, 4191, 4192, 4193, 4236, 4335, 4698, 4704) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal. 2011;9(6):2203. doi:10.2903/j.efsa.2011.2203