Novel eiwit van waterlinzen veilig voor consumptie
Deze week heeft EFSA haar positieve opinie gepubliceerd dat eiwit uit waterlinzen (eendenkroos) als novel food veilig wordt beschouwd voor menselijke consumptie. Er volgt nog een procedure voor wettelijke toelating bij de EC.
Stap voorwaarts voor de eiwittransitie
Vanaf 2018 heeft Schuttelaar & Partners Rubisco Foods ondersteund bij het samenstellen en indienen van het novel food dossier, het uitvoeren van innameberekeningen en wetenschappelijk literatuuronderzoek, advies voor de opzet van laboratorium studies, ontwikkelen van de strategie, en de communicatie met EFSA en de EC. Met deze positieve EFSA opinie is een eerste stap gezet voor de introductie van een nieuwe plantaardige eiwitbron voor humane consumptie die bijdraagt aan de eiwittransitie.
Waarom eiwit van waterlinzen?
De groeiende wereldbevolking legt een grote druk op de behoefte aan plantaardige eiwitten. We willen niet alleen gezonder eten; er moet veel meer geproduceerd worden als we aan onze toekomstige voedselvraag willen voldoen. Het liefst zo duurzaam mogelijk. De daarvoor benodigde hoeveelheid land en water zijn daarbij belangrijke weegfactoren en mede verantwoordelijk voor de ecologische voetafdruk van een product. Waterlinzen scoren wat dat betreft erg goed. Dat maakt het gewas zo veelbelovend.
Bovendien bevatten waterlinzen een hoog gehalte aan essentiële aminozuren. Het aminozuurprofiel is vergelijkbaar met dierlijke eiwitten zoals wei en ei. Eiwitten uit waterlinzen zijn daarom een zeer hoogwaardig ingrediënt en kunnen binnenkort worden toegepast om producten voedzamer te maken en het eiwitgehalte te verhogen. Voorbeelden zijn voedingssupplementen, dranken, sportrepen en bakkerijproducten.
Benieuwd naar de EFSA opinie?
Bron: Rubisco Food