Nieuws 10 april 2025

Verantwoord inkopen makkelijk maken

Verantwoord inkopen, veel organisaties en bedrijven willen het maar slechts enkelen doen het. Om dit te veranderen, schreven we samen met RVO een gids over verantwoord inkopen. Het resultaat is een praktisch document boordevol inspirerende voorbeelden, handige tools en slimme tips. Deze gids is nu voor iedereen beschikbaar. 

Veel bedrijven doen hun best om negatieve duurzaamheidsimpact te adresseren, bijvoorbeeld door projecten uit te rollen of aan te sluiten bij een multistakeholder initiatief. Niet altijd beseffen ze dat hun eigen inkooppraktijken de positieve impact van dit soort initiatieven te niet kunnen doen of zelfs kunnen tegenwerken. Wanneer orders regelmatig gewijzigd worden of de inkoopafdeling alleen stuurt op winstmarge, is het ontzettend lastig om kinderarbeid, armoede of slechte arbeidsomstandigheden te adresseren. Daarom groeit de aandacht voor verantwoord inkopen om dit soort onderwerpen wél aan te pakken.  

Verantwoord inkopen is een manier van inkopen die stuurt op langetermijnrelaties met leveranciers, het gezamenlijk adresseren van sociale en milieuvraagstukken en het werken aan een duurzame business case voor alle bedrijven in de keten. Maar hoe ga je van ‘gewoon’ inkopen naar verantwoord inkopen? In de gids staan voorbeelden opgenomen van zeer diverse bedrijven, allemaal koplopers in hun sector, die werk maken van verantwoord inkopen. Leer dus van Tony Chocolonely (chocolade), Arte (natuursteen), Stone (natuursteen), A beautiful story (sierraden), Schijvens (kleding), Fairphone (elektronica), This Side Up (koffie), Verstegen (specerijen), Jonny Cashew (cashew), ETG Group (diverse commodities) en vele anderen.  

Enkele belangrijke inzichten uit de gids zijn: 

• Inkoop doet ertoe; jouw werkwijze kan grote invloed hebben eerder in de keten. 

• Het heeft meerwaarde om leveranciers jaarlijks of tweejaarlijks samen te brengen. 

• Een gedragscode die van twee kanten komt, kan de relatie met leveranciers versterken. 

• Contracten zouden duidelijke afspraken moeten bevatten over hoe kosten eerlijk worden verdeeld als er iets misgaat. 

• Arbeidskosten zouden buiten de onderhandelingssfeer moeten blijven. 

Nieuwsgierig?

De gids is onderdeel van de kennis-en leeragenda van Subsidie Programma Verantwoord Ondernemen (SPVO) en is te vinden via Responsible procurement and supplier engagement for social sustainability. Ook kunt u het lanceringswebinar hier terugkijken.